Gezocht: (Stief)moeders die op zoek zijn naar een nieuw perspectief!
Wie kent niet het sprookje Sneeuwwitje en haar boze stiefmoeder? De stiefmoeder wordt afgeschilderd als een harteloze gemene oude vrouw die Sneeuwwitje het licht niet in de ogen gunt.
In veel sprookjes heeft de (stief)moeder diezelfde negatieve rol in het verhaal. Een rol die nodig is om het verhaal spannend te maken, om de held of heldin een heldendaad te laten verrichten.
Verhalen geven zin en betekenis
Sprookjes worden vaak afgeschilderd als onschuldige kinderverhalen, maar hoe onschuldig zijn ze eigenlijk? Een onschuldig verhaal bestaat namelijk niet. Verhalen helpen ons om zin en betekenis te geven aan de situaties in ons leven. Dit geldt voor familieverhalen, maar zeker ook voor ‘fictieve’ verhalen, zoals de sprookjes uit onze kindertijd.
In hoeverre word jij in je dagelijks leven nog beïnvloed door die negatieve lading die vanuit de sprookjes aan, bijvoorbeeld de rol van stiefmoeder kleeft? Verhalen geven ons kracht en inspiratie, maar ze kunnen ons ook belemmeren.
Het gevoel, dat verhalen ons geven, kan heel diep zitten. Soms zijn we ons er niet eens bewust van waar dit gevoel vandaan komt.
Oeroude sprookjes
Sprookjes zijn een belangrijke bron van verhalen die ons allemaal gevormd hebben in hoe wij naar de wereld om ons heen kijken. Op een positieve manier, maar zeker ook in sommige opzichten op een negatieve manier.
De versies van onder andere de gebroeders Grimm en Walt Disney zijn algemeen bekend en breed verspreid, maar het zijn niet de oorspronkelijke versies van de verhalen. Sprookjes als Sneeuwwitje en Assepoester zijn veel langer geleden al ontstaan met een totaal ander doel en zeker ook een andere boodschap, dan de moralistische kinderverhalen die Wilhelm en Jacob Grimm gevoed door hun tijdsgeest ervan gemaakt hebben.
Is de Stiefmoeder wel echt Boos?
In de interactieve online workshop ‘Is de Stiefmoeder echt Boos?’ onderzoeken we samen hoe het eigenlijk met de stiefmoeder zelf in het sprookje is? Is zij echt wel boos? Of is er iets anders aan de hand? Boosheid is een ‘secundaire emotie’. Dat wil zeggen, dat er een ander gevoel onder zit, maar dat niet gezien of gevoeld wordt en daarmee niet er- en herkend. Wat zit er achter die boosheid? Wat vertelt jou dit over hoe jij in je rol als (stief)moeder wil zijn? Hoe verloopt het verhaal dan?
Eenmalige pilot
Alice Hoogenberk (Coach Transformatieve Mediation en stiefmoeder) geeft deze workshop in samenwerking met Frédérique te Dorsthorst-Muij, (Narratief coach).
Omdat we benieuwd zijn naar jouw feedback, zodat we met de workshop nog meer kunnen aansluiten bij de wensen en verwachtingen van (stief)moeders, organiseren we eenmalig een pilot tegen een sterk gereduceerde prijs. Hierin doen we de workshop, zoals wij ‘m nu opgezet hebben en vragen we na afloop om jouw feedback.
Ben jij of ken jij een (stief)moeder die op zoek is naar een ander perspectief en zin heeft om mee te doen? Meld je dan nu aan.